2010. március 26., péntek

Biblioterápia

A Vajdasági Magyar Művelődési Intézet szervezésében, március 18-án Kapocs- találkozó volt Zentán. Dr. Bartos Éva, a Könyvtári Intézet igazgatója tartott előadással egybekötött tréninget, Biblioterápia címmel.
Az előadó kiemelte, hogy Amerikában az orvosok már 1815-ben felismerték az irodalom jótékony hatását a feszültség, szorongás, aggodalom gyógyításában. Elgépiesedett világunkban, melyből kiszorulnak a művészetek, sőt a meghitt családi együttlétek is, az egyre erősödő olvasómozgalmak az olvasás személyiségformáló erejét hangsúlyozzák. Népszerűsítik a biblioterápia módszerét, melynek lényege, hogy az olvasmányélményt a célcsoportban együtt kell feldolgozni, így az irodalmi mű, a csoport véleménye, a könyvtáros személyiségével együtt hat. Legalkalmasabbak erre a célra a rövid novellák és a mesék, melyek kiélezett konfliktushelyzettel kezdődnek. Jól feltárhatók ezzel a módszerrel pl. a magatartási problémák, a csonka család problémája, a szociális veszélyeztetettség problémája stb.
A képzés a Könyvtári Intézet Euro-Téka Szabadegyetem elnevezésű programjának keretében, az Oktatási és Kulturális Minisztérium Új tudás - műveltség mindenkinek című programjának támogatásával valósult meg.

Nincsenek megjegyzések:

 
Web Statistics