2009. december 11., péntek

A jétékos tanulás felé

Játék és tanulás a továbbképzésen

Bácsfeketehegyen befejeződött A drámapedagógia alapjai című harmincórás továbbképzés Patonay Anita és Csordás Anett vezetésével. A képzésen színjátszó csoportok vezetői, óvónők, tanítók, angoltanárok és leendő magyartanárok vettek részt Bácsgyulafalváról, Pacsérról, Kishegyesről, Verbászról, Szabadkáról, Bajmokról, Bajsáról, Bácsföldvárról, Óbecséről és Bácsfeketehegyről.

A Vajdasági Magyar Drámapedagógiai Társaság és a Vajdasági Magyar Művelődési Intézet szervezésében lezajlott képzés célja a játékos módszerek elsajátítása volt. Egyre gyakrabban hangoztatják a pedagógiai szakemberek, hogy az oktatás információ-továbbító funkciója mellett kívánatos lenne a képességfejlesztő funkció is. Ez utóbbira azonban a pedagógusoknak gyakran nincsenek megfelelő módszereik. A drámapedagógia is egy lehetőség a sok közül, és ez a november 28-án és 29-én, valamint a december 5-én és 6-án megtartott továbbképzés alapokat biztosított azok számára, akik ezen az úton szeretnének továbblépni. A résztvevők a drámapedagógia eszköztárának alapvető játékaival és gyakorlataival ismerkedtek meg, tapasztalati úton. A különböző készség- és képességfejlesztő gyakorlatok mellett bizalomjátékokat, ön- és csoportismereti, valamint színjátékos gyakorlatokat tanultak meg, és útmutatót kaptak a játéksorok tervezéséhez. Az elsajátított játékok felhasználhatók mind az iskolai munkában (osztályfőnöki vagy nyelvórán), mind a különböző szakkörökön, színjátszó csoportokban. Ezekkel a tapasztalatokkal felvértezve a résztvevők gyerekekkel folytatott munkája nemcsak színesebbé és élményszerűbbé válik, de a képességfejlesztés terén is sikeresebbek lesznek.

A képzés a Tartományi Jogalkotási, Közigazgatási és Nemzeti Kisebbségi Titkárság, a Szekeres László Alapítvány és a Tartományi Művelődési Titkárság támogatásával valósult meg. (Lódi Andrea)

Nincsenek megjegyzések:

 
Web Statistics