2010. október 18., hétfő

Százhúsz éves a szabadkai Városi Könyvtár

A szabadkai Városi Könyvtár gyönyörű olvasótermében ünnepelte 120. szülinapját, október 13-án.
Ez alkalomból két kiállítást szerveztek. Egyiket ajándékkönyvekből, melyeket hazai és magyarországi kiadóházaktól : VMMI, zEtna, Életjel, Grafoprodukt, TIMP, Norann, Noran Libró, Fiatal Írók Szövetsége, Könyvmolyképző, Lazi, Kossuth Kiadótól, valamint
, a Zágrábi Városi Könyvtártól, a szegedi Somogyi Könyvtártól (meg tőlünk is ) kaptak,  a másikat pedig saját helytörténeti kiadványaikból állították össze.

Magyar nyelven Ágoston Pribilla Valéria igazgatóhelyettes köszöntötte a vendégeket.
A tárlatot Judit Plankos, a kiállítás szervezője nyitotta meg.

Ezután köszöntőbeszédet mondott Ljubica Kiselički, a polgármester oktatással és művelődéssel  megbízott tanácsosa, Dragan Rokvić, a szabadkai Városi Könyvtár igazgatója, Radoslav Petković, a tartományi művelődési titkár helyettese, Jerka Alajbeg, a szabadkai horvát főkonzul, Palánkainé Sebők Zsuzsanna, a szegedi Somogyi Könyvtár igazgatója is, aki kihangsúlyozta, hogy a 120 évből több mint 40, a két városi könyvtár közötti együttműködésről szólt, és szeretné, ha ez a hagyomány  folytatódna.

Palánkainé Sebők Zsuzsanna és Dragan Rokvić

Tomislav Žigmanov, Dragan Rokvić, Ljubica Kiselički, Marija Šimoković
Dragan Rokvić igazgató úr megköszönte a több száz kötetet, Bozsik Ferencnek Herceg János portréját,  néhány mondatban visszaemlékezett a múltra, majd kihangsúlyozta, hogy a könyvtárakban nagyfokú szemléletváltásra van szükség. A  könyvtárhasználók számának növelése érdekében, az állománygyarapítás mellett elengedhetetlen a technikai korszerűsítés, az elektronikus katalógus kiépítése, az élményszerű programok, tudományos értekezletek, tematikus előadások szervezése is.
Az ünnepi műsor keretében átadta a helyismereti díjakat Marija Šimokovićnak, és Tomislav Žigmanovnak.
Végül megjutalmazta a leghűségesebb olvasókat, köszöntötte azokat a dolgozókat, akik idén jubiláris évet töltöttek a könyvtárban.
A délelőtti műsor irodalmi és zenés összeállítással zárult.
Este bemutatták a Szerb nyelv szótára c. kiadványt, megnyitották  Kelcs László kiállítását és az Egyesült Államokban élő ismert szabadkaiak kiállítását is.

Nincsenek megjegyzések:

 
Web Statistics