2011. március 30., szerda

XIV. Podolszki József Irodalmi Emléknap


Idén március 19-én, éppen József napon emlékeztünk falunk két jeles szülöttére, Podolszki Józsefre, és dr. Vajda Gáborra.



Az emléknapon Pál Károly, a helyi M.E. elnöke köszöntötte a vendégeket, majd Dudás Károly, a VMMSZ elnöke méltatta a két irodalmár munkásságát. Az emléktáblára Kórizs József helytörténész helyezett koszorút.

A Kárpát-medence vándora c. kiállítást Bata János magyarkanizsai költő, műfordító nyitotta meg, mely nálunk egy hónapig látogatható. Gyurkovics Hunor vajdasági tájhoz kötődő festményeiből áll. A művésznek közel 150 egyéni tárlata volt már.
Sárközi Ferenc A múltból merítettem c, könyvének 3. kötetét is bemutattuk. Elsőként az unoka, Sárközi István olvasta fel írását. Magát a művet Németh Ferenc, a Fórum Könyvkiadó igazgatója, majd Sági Varga Kinga és Bordás Győző ismertette. Elismerően szóltak falunk különösen gazdag helytörténeti dokumentumairól és kiemelték a gyűjtéssel járó munka jelentőségét.

Az esti irodalmi műsort Horváth Emma, a szabadkai Csáth Géza Művészbaráti Kör vezetője és Hajvert Ákos, a Vajdasági Magyar Versmondók Egyesületének elnöke állította össze vajdasági magyar költők verseiből. Felléptek: Farkas Beatrix, Farkas Hajnalka, Kapornyai Lívia, Némedi Imre, Pásztor Anasztázia, Rizsányi Attila és Szarka Ákos. Szavalataikat a kishegyesi Csőke  Andrea, Csőke Noémi és Csőke Márk zenei betétekkel tette színesebbé.

Az idei publicisztikai pályázatra beérkezett 31 pályaműről Tóth Lívia, a bírálóbizottság elnöke számolt be.
Első díjat a zentai Kókai Zsolt, másodikat a topolyai Drobina Laura, harmadikat az adai Raffai Ágnes kapott. Különdíjjal a zentai Bata Brigitta és a királyhalmi Berényi Emőke térhetett haza.






Nincsenek megjegyzések:

 
Web Statistics