2009. szeptember 9., szerda

Digitális esélyegyenlőség


Hol áll Magyarország?
Mit tettünk eddig és merre tartunk?

A Neumann János Számítógép-tudományi Társaság 2009. november 26-án rendezi meg a 3. Digitális Esélyegyenlőségi Konferenciát (DE), Budapesten, a Hotel Gellért Tea szalonjában. -

Ámulva-irigykedve hallgathattuk májusban, hogyan ugorják át a portugálok egy nekifutásra a digitális szakadékot. – mondja Alföldi István, az NJSZT igazgatója. – Júniusban arról értesülhettünk, hogy Arnold Schwarzenegger, Kalifornia kormányzója, rendeletet adott ki e témakörben. Ez megerősíti, hogy egy állam versenyképességének záloga a digitális írástudás, ezért 2009 végét szabja meg határidőnek a digitális esélyegyenlőség megteremtésének akciótervéhez.

A Neumann János Számítógép-tudományi Társaság immár hagyományosnak mondható, harmadik alkalommal sorra kerülő őszi Digitális Esélyegyenlőség konferenciája felteszi a kérdést: mindehhez képest hol áll Magyarország? Mit tettünk eddig és merre tartunk? Mi az ndk és az nszk, és hogy kerül a csizma az asztalra? Melyek az információs társadalom legújabb vívmányai és mire jók az embereknek? Van-e országosan működő stratégiánk arra, hogy hogyan motiváljunk, hogyan segítsünk az embereknek behozni a „digitális hátrányt”, hogy e-állampolgárként is érvényesíthessék érdekeiket, jogaikat? Egyáltalán: tudjuk-e, milyen társadalmi folyamatok zajlanak, mi újság a hátrányos helyzetű régiókban és társadalmi rétegeknél; milyen beruházások és képzési programok valósulnak meg ma Magyarországon a digitális esélyegyenlőség megteremtése érdekében?
Forrás: Prím, 2009. szeptember 03. o Továbbküldöm
http://www.kithirlevel.hu/

És Szerbia...

Mint Žarko Obradović oktatási miniszter bejelentette, az év végéig elfogadásra kerülhet a felnőttképzésről szóló törvény, amely elősegítheti az írástudatlanság, iskolázatlanság felszámolását.

Az 1,35 millió írástudatlan többsége 50 év feletti. Ezt a zimonyi új általános iskola megnyitóján mondta a miniszter, amelyre a minisztérium 197 millió, a városvezetés pedig 40 millió dinárt különített el.

http://www.magyarszo.com/fex.page:2009-09-09_Szerbiaban_1_35_millio_irastudatlan.xhtml


Nincsenek megjegyzések:

 
Web Statistics