2009. szeptember 21., hétfő

A Kunok I. Világtalálkozója

Kép hozzáadása

A Kunok I. Világtalálkozójának fő rendezvényei Kiskunfélegyházán kezdődtek, és szeptember 27-én Karcagon zárulnak ökumenikus istentisztelettel. A jövőben háromévente kerül majd megrendezésre Testvéremet keresem mottóval. Célja a kun identitástudat, a hagyomány ápolása, őrzése, és továbbfejlesztése.

Idei rendezvénysorozatának vajdasági ünnepi műsorát szeptember 20-án tartották meg Bácsfeketehegyen Egeresi Sándornak, a vajdasági képviselőház elnökének védnöksége alatt, melybe bekapcsolódott a másik három vajdasági kun eredetű település: Bácskossuthfalva, Pacsér és Piros is.











A világtalálkozó zászlaját Váradi László kunhegyesi segédlelkész adta át Harangozó László bácsfeketehegyi lelkipásztornak. (Stanyó Gábor)

A bácsfeketehegyi református templomban emléktáblát szenteltek az 1849-es Mária-napi szaladás 160 évfordulójának emlékére. (A magyar szabadságharc idején a szerb szabadcsapatok elől menekülő bácsfeketehegyiek szeptemberben tértek vissza Kiskunmajsáról.)

Az Ópusztaszeri Nemzeti Történelmi Emlékparkban a találkozó alkalmából egy közös kunhalmot alakítottak ki negyvenegy kiskunsági és nagykunsági településről hordva össze a földet. Az ópusztaszeri kunhalom, amely 3 méter magas és 14 méter széles, a kunságiak egybetartozását jelképezi, s ezen kapott helyet Győrfi Sándor szobrász két kőszobra, amely a közös magyar és kun történelmet jelképezi. Az emlékparknak ezt a részét, amelyet korábban Nagyrétnek neveztek, ezentúl a Kunság mezejének hívnak majd. (Magyar Szó)




Nincsenek megjegyzések:

 
Web Statistics