2009. november 17., kedd

Magvető/Säemann szerepe a kisebbségi tudat kialakításában






























November 14-én Papp p Tibor előadást tartott: A kisebbségi helyzet tudatosodásának folyamata a vajdasági magyar sajtóban a Säemann/Magvető (1920-1944) német/magyar ikerlap példáján szemléltetve
Az est vendége Orosz Attila református lelkipásztor volt.


A lapot Ágoston Sándor püspök szerkesztette. A szórványgyülekezetekkel való állandó törődés folyamán a református egyház a kisebbségi tudat kérdését is hamarabb megértette és szervezetileg is próbált alkalmazkodni hozzá.

"Előadásunk során a közép-bácskai (Bácsfeketehegy/Újverbász) kiadású, országos (Szerb—Horvát—Szlovén-, majd Jugoszláv Királyság) vonatkozású, egyházi lapok példáján mutattuk be a kisebbségi helyzet néhány alapvonatkozását. Ennek taglalása előtt, a probléma lényegi megragadásához körbe kellett járnunk a kisebbségi helyzet történeti kialakulásának háttérmozgatóit is. A bemutatandó lapokat igyekeztünk elhelyezni a korabeli bácskai kiadványok médiarendszerében, s – a magyar és a külföldi (német, szerb) sajtó- és kiadványkutatás múltbeli és jelenkori rokonítható példáinak számbavételét követően -- támpontokat adtunk a kisebbségi média kutathatóságnak megreformálásához." (Papp p Tibor)

Nincsenek megjegyzések:

 
Web Statistics