2010. június 18., péntek

Kárpát-medencei könyvtárosok konferenciája

Csongrád! Majdnem kimaradt, pedig május 31 és június 1 között, a Csemegi Károly Könyvtár és Információs Központ igazgatója, Horváth Varga Margit vezetésével mesterien összekötötték a kellemeset a hasznossal!



A résztvevőket Bedő Tamás, Csongrád város polgármestere köszöntötte.A konferenciát, melyen Burgenlandon és Horvátországon kívül az egész Kárpát-medence magyar könyvtárai képviseltették magukat, dr. Fodor Péter, az Informatikai és Könyvtári Szövetség elnöke, a Fővárosi Szabó Ervin Könyvtár főigazgatója vezette.
Elsőként dr. Márkus Béla, irodalomtörténész, egyetemi docens "A szomszédos országok magyar irodalmáról a '90-es évek után " című előadását hallhattuk.  Megállapította, hogy a diktatúra megszűnése óta, szabadon írhatunk, de kevésbé figyelünk egymásra. A lakosság csupán 2%-a olvas szépirodalmat.
A felhozott példákat érdemes állománygyarapításkor figyelembe venni.



A sokat vitatott Márai programot Venyigéné Makrányi Margit, az NKA Könyvtári és Márai Kollégiumának elnöke ismertette. Kiemelte, hogy nem könyvtári támogatás, hanem egy széleskörű könyvtámogatási program, melyben a könyvtáraknak fontos szerep jut. Élvezői az alkotók, a könyvkiadók, az olvasók. Vajdaságban a szabadkai Városi Könyvtár, az újvidéki Magyar Tanszék és a Kapocs Könyvtári Csoport lesznek a kedvezményezettei. Így a kis településeken élők is részesei lehetnek.



Dr. Bartos Éva, a Könyvtári Intézet igazgatója "Új Tudás program: új fejezet a határon túli könyvtáros továbbképzésben" címmel tartott előadást. Ismertette az EuroTéka Szabadegyetem képzési, továbbképzési program és a Kaleidoszkóp- határmenti kistelepülési továbbképzési program eredményeit. A tapasztalatok azt mutatják, hogy a humán erőforrás megerősítése lehetővé teszi a " nem várt" infrastrukturális fejlesztéssel való lépéstartást is.
A további eredményes munka érdekében
a KI-nek szerény, de kiszámítható  támogatásra lenne szüksége, (mert a pályázatok bizonytalanok)
fontos lenne a képzések kölcsönös elismertetése,  bázisképzőhelyek keresése Szlovéniában, Horvátországban, Ausztriában, a szórványban élő magyar lakosságot kiszolgáló könyvtárosok továbbképzése, a magyar nyelvű  könyvellátás támogatásának visszaállítása.

http://www.konyvtarakhataroknelkul.hu/








"Könyvtártámogató projektek a Könyvtárellátó lebonyolításában" címmel Bariczné Rózsa Mária, könyvtári menedzser a Könyvtárellátó Nonprofit Kft. alapfeladatait, könyvtártámogató programjait ismertette velünk.
A KELLO a megtermelt értékeit a magyar könyvtári rendszer fejlesztésére forgatja vissza.
www.kello.hu
www.ajandek-konyv.hu
www.szak-konyv.hu
www.gyermek-konyv.hu www.kello.hu



A 15 éves Pont Kiadót Szávai Ilona szerkesztő-kiadóvezető mutatta be.  Néhány kiadványukból minden résztvevőnek egy csomagot ajándékozott.
http://www.pontkiado.hu/

Nincsenek megjegyzések:

 
Web Statistics