2010. június 18., péntek

Kárpát-medencei könyvtárosok konferenciája

Csongrád! Majdnem kimaradt, pedig május 31 és június 1 között, a Csemegi Károly Könyvtár és Információs Központ igazgatója, Horváth Varga Margit vezetésével mesterien összekötötték a kellemeset a hasznossal!A résztvevőket Bedő Tamás, Csongrád város polgármestere köszöntötte.A konferenciát, melyen Burgenlandon és Horvátországon kívül az egész Kárpát-medence magyar könyvtárai képviseltették magukat, dr. Fodor Péter, az Informatikai és Könyvtári Szövetség elnöke, a Fővárosi Szabó Ervin Könyvtár főigazgatója vezette.
Elsőként dr. Márkus Béla, irodalomtörténész, egyetemi docens "A szomszédos országok magyar irodalmáról a '90-es évek után " című előadását hallhattuk.  Megállapította, hogy a diktatúra megszűnése óta, szabadon írhatunk, de kevésbé figyelünk egymásra. A lakosság csupán 2%-a olvas szépirodalmat.
A felhozott példákat érdemes állománygyarapításkor figyelembe venni.A sokat vitatott Márai programot Venyigéné Makrányi Margit, az NKA Könyvtári és Márai Kollégiumának elnöke ismertette. Kiemelte, hogy nem könyvtári támogatás, hanem egy széleskörű könyvtámogatási program, melyben a könyvtáraknak fontos szerep jut. Élvezői az alkotók, a könyvkiadók, az olvasók. Vajdaságban a szabadkai Városi Könyvtár, az újvidéki Magyar Tanszék és a Kapocs Könyvtári Csoport lesznek a kedvezményezettei. Így a kis településeken élők is részesei lehetnek.Dr. Bartos Éva, a Könyvtári Intézet igazgatója "Új Tudás program: új fejezet a határon túli könyvtáros továbbképzésben" címmel tartott előadást. Ismertette az EuroTéka Szabadegyetem képzési, továbbképzési program és a Kaleidoszkóp- határmenti kistelepülési továbbképzési program eredményeit. A tapasztalatok azt mutatják, hogy a humán erőforrás megerősítése lehetővé teszi a " nem várt" infrastrukturális fejlesztéssel való lépéstartást is.
A további eredményes munka érdekében
a KI-nek szerény, de kiszámítható  támogatásra lenne szüksége, (mert a pályázatok bizonytalanok)
fontos lenne a képzések kölcsönös elismertetése,  bázisképzőhelyek keresése Szlovéniában, Horvátországban, Ausztriában, a szórványban élő magyar lakosságot kiszolgáló könyvtárosok továbbképzése, a magyar nyelvű  könyvellátás támogatásának visszaállítása.

http://www.konyvtarakhataroknelkul.hu/
"Könyvtártámogató projektek a Könyvtárellátó lebonyolításában" címmel Bariczné Rózsa Mária, könyvtári menedzser a Könyvtárellátó Nonprofit Kft. alapfeladatait, könyvtártámogató programjait ismertette velünk.
A KELLO a megtermelt értékeit a magyar könyvtári rendszer fejlesztésére forgatja vissza.
www.kello.hu
www.ajandek-konyv.hu
www.szak-konyv.hu
www.gyermek-konyv.hu www.kello.huA 15 éves Pont Kiadót Szávai Ilona szerkesztő-kiadóvezető mutatta be.  Néhány kiadványukból minden résztvevőnek egy csomagot ajándékozott.
http://www.pontkiado.hu/

Nincsenek megjegyzések:

 
Web Statistics